05
apr

VKG NOORD-BRABANT FEESTDIER 🗓

Gepland Activiteiten VKG Nieuws Overigen

Terugblik op ons bezoek aan Het Huis van Bosch

Op 16 maart 2023.

Vanaf november 2021 zijn we bezig geweest om ons prachtige Jeroen Bosch feestdier in het Jeroen Bosch Art center geplaatst te krijgen. Ze waren erg blij met ons aanbod en eerst werd er gekeken of “ons” dier in het Jeroen Bosch Art Center een goede plek kon krijgen. Wanneer deze op zijn plek was werden we uitgenodigd om te komen kijken. Door Corona bleek dit een langdurig proces te worden.

Geduld is een schone zaak.

Het hoekhuis op de markt in ’s-Hertogenbosch stortte enkele jaren geleden in. Als door een wonder bleef het naastliggende huis gespaard. Het huis stamt uit de tijd van Jeroen Bosch. Door dit gebeuren werd het plan om dit huis te renoveren en te bewaren voor de toekomst ten uitvoer gebracht. Het oude woonhuis van Jeroen Bosch werd in ere hersteld, een samengaan van oude geschiedenis en moderne technieken.

Wij: de maaksters, moesten daarom “Het Schone Geduld” opbrengen voordat we daadwerkelijk konden komen kijken. Afgelopen 16 maart was het zover.

Het feestbeest is omgedoopt in: Het Schone geduld. Deze naam is toepasselijk op meerdere terreinen en een mooi samengaan tussen alle viltsters uit het zuiden die eraan meegewerkt hebben.

Op uitnodiging van het Jeroen Bosch Art Center werden wij ontvangen in het JBAC museum in de oude kerk. Daar kregen we wat te drinken aangeboden en maakten we kennis met Nancy Voestermans die de zorg voor ons dier op zich had genomen. Ze vertelde wat over het Jeroen Bosch Art Center en hun activiteiten en kunstzinnige educatie aanbod. Ze legde uit waarom “Het Schone Geduld” in het Huis van Bosch terecht was gekomen. Dit is het huis op de Bossche markt waar Jeroen Bosch heeft geleefd en gewerkt rond 1462. Daar heeft hij het vak geleerd en heeft hij zelf geschilderd. Ons Schone geduld past hier het beste. In het JBAC museum hangt al een andere uitvoering van hetzelfde dier.

In het Huis van Bosch kregen we een rondleiding aangeboden per groepje van 6 personen omdat het een klein smal woonhuis was en is gebleven. Jarenlang was het onder Bosschenaren bekend als het oude souvenir winkeltje. De ingang is in dit winkelgedeelte en de oude kasten staan er nog in, een prachtig entree.

De tour door het huis, begeleid met bewegende beelden en audio is een avontuur terug in de tijd. Je wordt als vanzelf meegenomen in de beeldentaal van Jeroen Bosch. Met bovenin het huis “Het Schone Geduld” als Blikvanger.

Het is zeker de moeite waard om te gaan bekijken en ervaren.

Leoni Smith

VKG Noord Brabant

Het Huis van Bosch

Markt 29

5211 JV ’s Hertogenbosch

Website: https://hethuisvanbosch.nl

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...