IFA

International Feltmakers Association


De IFA is de internationale vilters organisatie die in 1984 werd opgericht in Groot-Brittannië, met leden, momenteel meer dan 1100, over de gehele wereld.
Doel van de vereniging is het vasthouden en bevorderen van de belangstelling voor vilten, het onder de aandacht brengen van het viltwerk van de leden en het bevorderen van contact tussen de leden onderling om kennis en ideeën over vilten uit te wisselen.
Vier keer per jaar ontvangen de leden het IFA tijdschrift Felt Matters.

Het bestuur bestaat geheel uit vrijwilligers en kent, naast de bekende bestuursfuncties, bestuursleden met specifieke aandachtsgebieden, zoals tentoonstellingen, onderwijs en internationale contacten. 

VKG-lid Henny van Tussenbroek is coördinator voor IFA regio 15 en bestuurslid van de IFA. Haar email adres is international@feltmakers.com. Informatie over de IFA vind je op de website, www.feltmakers.com

Overzicht van aangesloten viltorganisaties

In oktober 2019 vond er een internationale netwerkbijeenkomst plaats in Noord-Frankrijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door het Musée-Atelier du Feutre en de International Feltmakers Association (IFA).

Bestuursleden van viltverenigingen uit verschillende landen, waren aanwezig. In totaal 28 deelnemers uit 13 verschillende landen.

In het Viltmuseum in Mouzon was een tentoonstelling te zien met als thema Draagbare Kunst. Vilters uit verschillende landen waren uitgenodigd hun viltcreaties te tonen. Uit Nederland waren het Eljen Osse en Charity van der Meer die deelnamen.

Gedurende de netwerkbijeenkomst werd gediscussieerd over verschillende onderwerpen:

De kwaliteit van vilt 

Wat verstaan we onder “goede” kwaliteit vilt? We kwamen tot de conclusie dat dat vilt is, wat geschikt is voor het doel waarvoor het is gemaakt. Vilters maken keuzes, waarbij kennis van de techniek van het vilten, materiaalkennis en het maken van proeven en berekeningen belangrijk zijn. 
Het Filznetzwerk Duitsland biedt de mogelijkheid je vilt te laten beoordelen op kwaliteit. Voldoet het, dan kun je er een keurmerk aan geven.

Onderwijs in vilten

Er zijn verschillende mogelijkheden om scholing in vilten te volgen. We waren het eens over belang van het leren van de basisvaardigheden van het vilten. Het verschil tussen online en live cursussen werd besproken, tussen workshops en masterclasses. In Duitsland is het mogelijk een 3-jarige professionele textile design opleiding te volgen, met vilten als specialisatie. De IFA biedt online viltonderwijs aan. 

 
Tentoonstelling

Veel van de aanwezige viltorganisaties organiseren tentoonstellingen, nationaal en internationaal. Afgesproken werd in 2023 een internationale tentoonstelling te organiseren, met “Bruggen bouwen” als thema.

Netwerken 

Tijdens deze eerste internationale netwerkbijeenkomst werd duidelijk dat in veel viltorganisaties, dezelfde dingen spelen. Het helpt als we informatie en kennis delen, gezamenlijk workshops organiseren en samenwerken. Dit tilt het vilt maken naar een hoger niveau.

Verslag door Henny van Tussenbroek, maart 2020

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...