Over ons

Dé Nederlandse viltvereniging.

Geschiedenis

De ViltKontaktGroep, (VKG), de Nederlandse viltvereniging werd opgericht in 1991. Toentertijd was het viltlandschap een vrij onontgonnen terrein. Daar heeft de VKG verandering in gebracht. Vilten is nu populair, vele honderden vilters zijn lid, er wordt geëxperimenteerd, er is heel veel kennis vergaard en technieken worden er ontwikkeld; er worden over het hele land workshops gegeven, exposities gehouden en diverse beoefenaars zetten nationaal en internationaal de toon.

In deze tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, komen de isolerende kwaliteiten van vilt (zowel in kleding als in architectuur) steeds meer op de voorgrond te staan. Ook in de beeldende kunst wordt meer en meer met vilt gewerkt.

De vereniging is historisch gegroeid en krijgt steeds meer nieuwe leden. Inmiddels herkennen we de volgende doelgroepen: de hobbyist, de textielomnivoor, de ambachtsvrouw, de natuur/historievrouw en de kunstenaarEn natuurlijk mengvormen hiervan. 

De VKG brengt vilters van alle niveaus met elkaar in contact, organiseert per jaar vele bijeenkomsten, initieert exposities, stimuleert vernieuwingen en vergroot de bekendheid van vilt en vilters.

Er zijn 8 regio’s actief binnen de VKG die naast de landelijke activiteiten elk ook hun eigen activiteiten organiseren bij jou in de buurt.

De VKG is ook actief op Facebook en Instagram.

Activiteiten

De VKG is een vereniging van ± 900 vilters van alle niveaus. Er worden activiteiten georganiseerd voor leden die het gezellig vinden om met andere hobbyisten te vilten; of je veel of weinig ervaring hebt is niet belangrijk.

Twee keer per jaar wordt het kleurrijke tijdschrift VILT uitgegeven waarin de meest uiteenlopende artikelen staan.
Ook organiseert de VKG 2 x per jaar, centraal in het land, een Landelijk Dag. Elke dag heeft weer een bijzonder thema en wordt georganiseerd door de voorbereidingscommissie. Het zijn gezellige bijeenkomsten, waar je gelijkgestemden ontmoet, nieuwe technieken kunt leren, ervaringen kunt uitwisselen en waar je geïnspireerd weer vandaan gaat. Ook neemt de VKG sinds 2020 deel aan het Textielfestival Leiden.

Doel van de VKG

Meer contact tussen vilters onderling.

Expertise-uitwisseling.

Verhoging van de kwaliteit van vilt.

Het stimuleren van vernieuwingen.

Een overzicht geven van interessante viltgebeurtenissen, markten, exposities en tentoonstellingen.

Bekendheid van vilt en vilters bij het grote publiek bevorderen.

We hebben diverse vacatures binnen de VKG!

Je ontmoet andere vilters | neemt een kijkje in hun viltkeuken | je gaat naar exposities | je vergroot je netwerk.

Bekijk alle vacatures

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...