Noord-Holland, Flevoland

Regioagenda 2021

Datum: 25 april 2021
Thema: Stenen vilten
Locatie: Nes aan de Amstel

Datum: 19 juni 2021
Thema: Regiodag, koralen vilten
Locatie: 

Datum: 27 en 28 november 2021
Thema: Tentoonstelling Vilt Veelzijdig
Locatie: Het Weefhuis in Zaandijk 

 
 
Regiocoördinatoren:
Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe
E-mail: noho.regiovilt@gmail.com

Facebook: Vilt Kontakt Groep Noord-Holland en Flevoland

Regiodag 19 juni 2021

Vanwege het corona virus hebben wij besloten dat het nog niet verstandig is om de regiodag van 1 mei door te laten gaan. Het is nog te veel risico om met een groep bij elkaar te komen en te gaan vilten. Jammer, maar helaas!
We verzetten de regiodag nu naar 19 juni en gaan dan met elkaar koralen vilten. De regiodag van de keien vilten gaan we dan op een andere datum inplannen.

Natuurlijk kan je thuis ook aan de gang met het koralen project en we zien via Facebook de mooiste koralen langskomen, groot, klein en in allerlei kleuren. Ook zijn er landelijk regiodagen met als thema koralen gepland en iedereen hoopt dat het door kan gaan! Het is heerlijk om in corona tijd toch met een doel iets te kunnen vilten.

Wij wensen jullie heel veel succes met het maken van koralen en deel het gerust met ons op onze Facebook-pagina.

Afscheidscadeau Caroline

Toen wij hoorden dat Caroline Grootenboer afscheid ging nemen als coördinator, hebben wij als regio Noord Holland en Flevoland aangeboden om het afscheidscadeau te maken. Caroline is jarenlang de spil geweest voor alle evenementen (Textielfestival, Textiel Plus Festival enz.). Ook heeft zij jarenlang als regiovertegenwoordiger leiding gegeven aan de coördinatoren. Al met al heeft ze heel veel werk verzet voor de VKG.
Het is een traditie bij de VKG om als iemand van het bestuur stopt, daar iets voor te maken en dat moet natuurlijk wel iets van vilt zijn.
Het idee is om met z’n allen een woonkussen/plaid voor haar te gaan maken in de trant van haar “Changeable Art”. Changeable Art is een modulair systeem van verschillende organische vormen van wol. Groot en klein. In allerlei kleuren. Aan te passen, te veranderen en uit te breiden in kleur en vorm. Duurzaam, akoestisch, warm en speels. Een kunstwerk dat nooit zal vervelen.

De opdracht aan de leden van Noord Holland en Flevoland was daarom ook:
Maak een lapje van 20×20 centimeter.
Kleuren: rood, roze, paars en zwart in alle nuances.
Op het lapje maak je iets vast van textiel (weven, borduren, vilt, breien enz). Wat je er extra opzet moet afneembaar zijn door middel van een knoop/knoopsgat, klittenband, drukknoop enz. Caroline kan het kunstwerk dan steeds veranderen, “Changeable Art”. Het idee is dat zo veel mogelijk leden een lapje aanleveren, zodat wij er een woonkussen/plaid van kunnen maken.

Het was voor ons iedere keer een feestje als de postbode een enveloppe met een lapje in de bus gooide. Gezien de enorme reactie was het al snel duidelijk dat het een woonplaid moest gaan worden. Tot slot hadden we een dag onze spierballen nodig om de lapjes vast te naaien op de stof, trekken en duwen door de naaimachine! De foto’s geven het eindresultaat aan.

Verslag Weven op Texel

Op zaterdag 10 oktober waren we te gast bij Meaningful Crafts (= Meervilt! + De Witte Engel) op Texel om te leren weven met Meervilt! Europese Merino Lontwol op Warp&Weave weeframen.
Ondanks een aantal Covid19 veiligheidsmaatregelen lukte het om een gezellige en veilige weefworkshop te hebben met een enthousiaste kleine groep deelnemers!

Meaningful Crafts is de nieuwe paraplu waar Meervilt! en De Witte Engel als merken onder verder gegaan zijn. Zo is Meervilt! het merk voor alle wol, vezels en vilten gerelateerde producten terwijl De Witte Engel het merk voor de poppen maak materialen is! 
Voor beide merken een eigen stuk van ons assortiment onder één bedrijf dat staat voor wat Meervilt! en De Witte Engel verenigd; duurzame kwaliteitsmaterialen en ideeën voor creativiteit die het fröbelen overstijgt; Meaningful Crafts, betekenisvol handwerk. Te vinden op https://meaningfulcrafts.com 

In de workshop hebben we in kleine dag een prachtig weefwerk gemaakt van verschillende diktes (heel, half of kwart lont) wol en hebben we veel technieken geleerd om te gebruiken, o.a. plat en 3d werken waar je een heel ander effect mee kan bereiken. Als hoogte punt was op gepaste afstand een rondleiding door het gebouw waar alle wol voor de verkoop ligt opgeslagen, een “walhalla” voor iedereen! Hopelijk laat Covid19 snel weer toe om er jaarlijks een dagje Texel van te maken.

Met dank aan het team van Meaningful Crafts voor de fantastische ontvangst, uitleg en de corona proef lunch.

Verslag regiodag Schaapskooi Almere

Op 26 september kwamen we met 16 leden uit de regio Noord Holland-Flevoland samen in de Weven op Texel waar de Almeerse wolunie haar werkplaats heeft. We waren uitgenodigd door de Almeerse Wolunie om te komen helpen bij het vilten van stukken vacht van Solognote schapen;. schapen met een bruine, niet al te lange vacht. De stukken vacht van 50 bij 50 centimeter worden later aan elkaar gezet tot een groot vloerkleed op een jute ondergrond. Het kleed komt te liggen in het paviljoen van de provincie Flevoland op de Floriade. De Floriade wordt in 2022 gehouden, maar het paviljoen van Flevoland zal begin 2021 al in gebruik worden genomen als ontvangst ruimte voor relaties. Voor dit paviljoen maakt de wolunie verschillende vloerkleden en vachten.

Vanwege corona hebben we in kleine groepen gewerkt, een groep morgens en een andere s’ middags. Er was een flink aantal nieuwe leden en voor hen was het in zo’n kleine groep een leuke kennismaking met onze regio. Er waren nogal wat deelnemers die voorheen niet of weinig ervaring hadden met vachtvilten, maar dat was geen probleem, want onder de enthousiaste begeleiding van Caroline, Carla en Brigit van de wolunie lukte het alle deelnemers om een fraai stuk vacht te vilten.  De deelnemers waren erg enthousiast over het verloop van de dag, meerdere mensen boden aan om nog een keer terug te komen om te helpen bij het project. Ook waardeerden de aanwezigen de kleine groep en de gezelligheid.

Tijdens de dag kregen we uitleg over de Wolunie, en werden we rondgeleid langs de solardyeing opstelling bij de schaapskooi. Hierna een korte samenvatting daarvan:

De Almeerse Wolunie, een vereniging met ongeveer 100 leden, bewerkt de wol van een Almeerse schaapskudde, voornamelijk bestaande uit Flevolander schapen, Drents heideschapen, Brilschapen, Zwartbles, en Shetlands.. De Wolunie neemt regelmatig het initiatief voor grote projecten. De leden die dat leuk vinden werken samen aan deze projecten. Ook niet-leden worden vaak uitgenodigd om te komen helpen. Voor de gezelligheid, en/of om een vaardigheid of techniek te leren. 

Naast viltactiviteiten is er bij de Almeerse wolunie ook een groep spinners en er is een breigroep. Beiden komen maandelijks samen. Leden van de breigroep hebben het initiatief genomen om een kudde van 1000 gebreide schaapjes te realiseren. Er zijn in tijden van Corona veel schapen thuis gebreid. De kudde beslaat nu rond de 600 schapen. 

Elk jaar geeft de wolunie een opdracht aan een designer om een speciaal product voor ons te bedenken dat de leden kunnen maken. Dit jaar zijn dat dikke gebreide sloffen ‘ Toffe Sloffen” ontworpen door Frouckje Hovenkamp.

De wolunie werkt met de IVN samen op de verfplantenakker in het Den Uylpark in Almere. De planten die daar groeien worden gebruikt om wol te verven. Dit jaar leidde dat tot een testopstelling voor solar dyeing in weckpotten, waarbij we verschillende manieren van verven uitproberen. De opstelling  die groeit tot 120 weckpotten is tot november te zien in de thuisbasis van de wolunie de schaapskooi aan de Muiderweg te Almere. 

Wie een keer mee wil komen helpen bij het maken van de kleden is welkom. We vilten in de maand oktober nog vachten. En we gaan de kleden in elkaar zetten. Meebreien aan de schaapjes kan ook, tegen een statiegeld kun je een breipakkertje ophalen. En onze werkplaats, winkel en de weckpotten zijn te zien als de winkel geopend is, elke zondagmiddag vanaf 13.00 tot 16.00. En als we aan het werk zijn. Informatie en aanmelden kan door een mail te sturen naar info@almeersewolunie.nl.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...