Noord-Holland, Flevoland

Regioagenda

Datum: 6 november 2021
Thema: Mini Workshop dag bij Zijdar
Locatie: Heemskerk

Datum: 27 en 28 november 2021
Thema: Expositie Vilt Veelzijdig
Locatie: Het Weefhuis, Zaandijk

 

De regiodag ‘Keien vilten’ bij Atelier FiberFusing
wordt verplaatst naar 2022

 

Regiocoördinatoren: Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe
E-mail: noho.regiovilt@gmail.com
​Facebook: Vilt Kontakt Groep Noord-Holland en Flevoland

Het afgelopen weekend hebben we weer kunnen genieten van de – om de 2 jaar georganiseerde- expositie “VILT VEELZIJDIG”. Willeke Paauwe is de stimulerende organisator van dit gebeuren met in haar kielzog enthousiaste vrijwilligers van Regio NHolland en Flevoland. Het werden druk bezochte dagen. De teller gaf als eindstand 156 bezoekers en allemaal waren ze even enthousiast over de hele tentoonstelling. Er was zo veel te zien en te bewonderen, met recht “veelzijdig”. Ik blijf mezelf ook steeds verbazen over de diverse gebruikte technieken en ontwerpen die kunstenaars en hobbyisten laten zien. Vernieuwende vormen en materialen, verrassende kleding, beelden, ornamenten en wandkleden, het was een feest voor het oog! Voor wie deze keer niet kon komen; Willeke organiseert over 2 jaar weer een expositie met dit thema! Hierbij nog een impressie van Vilt Veelzijdig, geniet ervan!

Regiodag 23 oktober

Zaterdag 23 oktober hadden een regiodag van Noord Holland en Flevoland in Nigtevecht. Een pracht locatie in Het Dorpshuis van Nigtevecht met voldoende ruimte om afstand te houden. Deze dag was Marije Kooi onze docent en het thema was “ een glitter en glamour ketting”.

Marije Kooi is opgegroeid in een weefatelier tussen de wolletjes. In 2007 ben ik begonnen met vilten. Als viltster is het vilten voor mij meer dan een techniek. Toen ik het vilten ontdekte, wilde ik eerst alles uitdenken. De vorm, de wol, het krimpproces. En daarna de techniek beheerst perfect uitvoeren. Nu kan ik zeggen dat mijn viltwerk een expressie is. Een beeld als een verlengstuk van mij. Ik wil spelen met de wol. Mij laten leiden door het proces. Ik kan een hoedje maken, een sjaal of een tas… Maar als ik er een thema aan kan koppelen of een betekenisvolle stof erin kan verwerken, dan word ik er blij van. Als ik aan het vilten ben, kom ik thuis. Krijg ik inspiratie en energie. Als docent wil ik dit graag delen. 

Marije leerde ons om 2 koordjes te maken van elk 2 gram wol per stuk en een (knop)sluiting van 1 gram! Voor de ketting was 8 gram nodig en een paar stukjes vilt wat al gevild was. Daar kwamen wij dan aan met tassen vol wol!! Marije legde ons stap voor stap uit hoe we de ketting konden maken. Het was verrassend wat je met een paar gram wol kan maken. Zelfs de ervaren vilters waren verbaasd over de techniek die Marije hier voor gebruikte! Dankzij het geduld van Marije ging iedereen aan het eind van de dag tevreden met een ketting naar huis en konden we zeggen dat het een zeer geslaagde dag was.

Marije dank je wel voor deze geslaagde en vooral leerzame dag. Kijk voor meer info en workshops op de website van Marije. www.feltfeelings.nl.

Hieronder een fotoimpressie van de dag en het eindresultaat.

De ViltKontaktGroep gaat op reis

In 2019 hebben we meegedaan aan het project ‘Vakantie Souvenirs’ bij Bertina in Almere. Door de corona is dit project stilgelegd, maar recent heeft Caroline Grootenboer het project weer opgepakt. Zij heeft er een prachtige film van gemaakt, waar alle viltobjecten te zien zijn, dus ook van onze regio.
 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...