Noord-Holland, Flevoland

Regioagenda

Programma 2023 Regio Noord Holland en Flevoland

 • 14 januari:   Kolibrie vilten, Jolanda Smit, Assendelft
 • 4 februari:   Regiodag, Zijdar, Heemskerk
 • 29 april:   Balletjes vilten en borduren, Marijke Franx, Zuid Schermer
 • ?? April:       landelijke dag
 • 20 mei:    Regiodag, Jolanda Smit, Assendelft
 • 3 juni:    Landschap vilten, Ada Konijn en Erna de Jonge
 • 26 juli:    Weversmarkt, Hoorn
 • 2 september: Tegendraads markt, Wormerveer
 • 16 september: Doosje met deksel, Carine v/d Molen
 • ?? oktober: Landelijke dag
 • 14 oktober: Planten vilten, Anne-Els
 • 4 november: Mini Workshop Dag, Zijdar
 • 25-26 november: Expositie Weefhuis, Zaandijk
Regiocoördinatoren: Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe
E-mail: noho.regiovilt@gmail.com
​Facebook: Vilt Kontakt Groep Noord-Holland en Flevoland

Zaterdag 26 november 2022 hield de regio Noord Holland-Flevoland haar regiodag in het lieflijke dorpje Nigtevecht.

Met de feestdagen in het vooruitzicht was er besloten om een lampje te maken. Eventueel te gebruiken tijdens de kerst.

Gerda Keereweer had er vele uren aan besteed om de deelnemers van voorbeelden te voorzien. Uiteindelijk kwamen er twee voorbeelden door de keuring van Gerda. Of een ronde bol met een ring van gaatjes, of een langwerpige koker met ronde of platte bovenkant en ook daar gaten in de koker. Gerda gebruikt dubbele lagen vilt met daartussen mallen.

Om het licht te laten schijnen moest er in het werk geknipt worden, dat gaf nog de nodige problemen. Want wat moest je knippen en wat niet. De buitenste laag openknippen zodat die mal eruit genomen kon worden en kleine knipjes in de binnenste laag, die na stevig door vilten tot spijltjes werden gevormd.

Willeke en Mathilde hadden voor iedereen twee zakjes wol meegenomen. De wol was door ons overgenomen van een iemand die gestopt was met vilten.

Na de lunch hebben we de tops en flops besproken. Nettie liet ons een foto van een wandkleed zien waar ze niet tevreden over was. Ze heeft het kleed in repen geknipt en daar een muizentrappertje van gevlochten, vervolgens de uiteinden weer aan elkaar genaaid met een draai erin. Het resultaat was een möbius ring. Het zag er heel mooi uit.

Daarna hebben wij de puntjes op de i gezet om onze lampjes af te maken.

Heel bijzonder om te zien hoe van hetzelfde uitgangspunt zo’n grote verscheidenheid aan lampjes is gemaakt onder leiding van Gerda.

Tot slot was er voor iedereen nog een drietal boeken van Irene de Wolf om mee te nemen. Het leek wel Sinterklaas.

Verrijkt met een feestelijke lamp weer naar huis.

Verslag “kolibrie” 15 oktober 2022

Zaterdag 15 oktober kwamen we bijeen in Assendelft om onder leiding van Jolanda Smit te leren hoe je een kolibrie natvilt. Jolanda maakt fantastische dieren van wolvilt, maar wij beginnen eenvoudig met een klein maar bijzonder kleurrijk vogeltje: de kolibrie! We werken deze keer met Tiroler begrschaap die Jolanda voor ons had meegenomen. Deze wol is wat grover dan merino maar vilt snel wat bij deze vorm van “beeldhouwen” met wol wel handig is. Bovendien krijg je met wat stevig doorvilten een heel mooi glad oppervlak zonder dat je uitstekende haartjes moet wegscheren of branden. We begonnen we met het maken van een lijfje, door een vuistdikke pluk wol met zeepwater nat te maken en licht aan te vilten.

Daarna moest er natuurlijk een kopje op komen dat in verhouding was en dat viel niet mee. De kunst is niet te hard te wrijven omdat je dan het laagje wolvlies weer wegpoetst. Ook niet te zacht, want dan gebeurt er weinig. Ook niet te lang, want dan vilt je de wol al teveel in elkaar en hechten nieuwe lagen niet meer zo goed.

Het is dus best even oefenen en er ontstonden dikke, dunne, lange, korte, kromme en rechte snavels! Zo’n staartje mikt dan weer wat minder nauw, dus uiteindelijk kon iedereen verder met het lastigste onderdeel: het maken van 2 gelijk lijkende vleugeltjes die ook nog eens redelijk dicht onder het kopje aangevilt moesten worden

en die dik genoeg waren om overeind te blijven staan, maar weer niet te zwaar omdat ze dan naar beneden zouden zakken! Pfffffff…..

Ook dat lukte en het uiteindelijk resultaat aan het eind van de middag was een scala aan kleurrijke colibries, allemaal verschillend en elk op zijn eigen wijze uniek en mooi.

Vast onderwerp van de dag wat het tonen van de top en de flop. Een nieuwe groepslid toonde als “flop” een gevilte open sjaal van witte alpaca waar ze niet tevreden over was, maar de “top” was een prachtig gevilt koolmeesje waar we allemaal van onder de indruk waren. 3 groepsleden lieten gevilte tassen zien, een mooie tas met veel leer n.a.v. een workshop van Annemie Koenen, een supergrote gevilte shopper met ruime binnenvakken en een schattig blauw tasje met voorvak en flapjes.

Marijke vertelde over de opzet van een volgende viltdag waarin ze ons gaat vertellen hoe je oude sieraden nieuw leven in kan blazen door ze uit elkaar te halen, rond de oude kralen nieuwe vormen te vilten en deze al dan niet uitbundig te borduren.

Anne-Els liet een bijzonder origineel kado zien: een gevilte bal ter grootte van een tennisbal die door de ontvanger tot halverwege opengesneden moet worden om daar in de kern een bij hem/haar passende steen of ander siervoorwerp aan te treffen die door de gever is ingevilt. Mooi en origineel!

Er werd advies gevraagd over het maken van een gevilte rugtas. Mijn tip voor iedereen die op zoek is naar patronen van tassen om te zien hoe deze in elkaar steken is de volgende link naar de website van een Indonesische tassenmaker: https://www.youtube.com/c/MikoCraft 

Met heel veel modellen en merendeels gratis patronen en zonder woorden wordt heel duidelijk uitgelegd en voorgedaan hoe je de tas in elkaar zet.

Dank aan Jolanda voor de instructie en de fraaie locatie, Willeke en Mathilde voor de organisatie en de groepsleden die voor al het lekkers hadden gezorgd!

Het lijkt misschien gewoon, maar zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn.

Artikel: Madeleine Assink
Foto’s: Willeke Paauwe

Regiodag bij Zijdar in Heemskerk, zaterdag 2 april 2022

Één keer per jaar organiseert het team van Zijdar in Heemskerk voor ons een regiodag en dit keer gingen we werken met warme was op een natuurlijke basis. Je kon kiezen uit de ochtend of een middag en maximaal 12 personen per keer. Dat betekende dat we alle aandacht kregen van de docent, Alisa Matstumoto die ons eerst informeerde over de techniek en daarna konden we zelf aan de slag. Veel mensen kende de techniek van het batikken nog van vroeger, maar met deze nieuwe techniek is het een stuk makkelijker geworden en heel belangrijk: milieu vriendelijker. Een zeer geslaagde en leerzame ochtend/middag met veel dank voor het team van Zijdar die dit perfect georganiseerd hebben.

Duiven vilten voor Oekraïne

Zaterdag 5 maart hebben een paar leden van Noord-Holland en Flevoland samen duiven gevilt. Dit na een oproep van de VKG en een filmpje.
Misschien is het een idee om ook een paar duiven te gaan vilten en te delen met ons en/of eventueel voor je raam te hangen.

Dit is de link naar het filmpje met dank aan Lydie Warmerdam voor de beschrijving: 

Verslag “Ketting vilten” met Lydie Warmerdam,

Op zaterdag 18 juni 2022 waren we te gast op zorgboerderij “Blij op de boerderij”, in ’t Zand. Dit is een kleinschalige zorgboerderij met een creatieve inslag en wordt gerund door een stel jonge enthousiaste mensen. De dagbesteding beschikt over twee kantines, twee koepelkassen, waarin timmerwerkzaamheden uitgevoerd worden, groente worden gekweekt en een theeschenkerij aanwezig is. 
Omdat Lydie vrijwilliger is heeft zij voor ons de ruimte kunnen regelen. Het was de bedoeling dat we in één van de kassen gingen werken, maar daar was het te warm voor. Gelukkig konden we na de eerste informatie ons verspreiden door de hele tuin en de schaduw opzoeken. Af en toe kwamen we weer bij elkaar om de volgde stap te bespreken. De ketting die Lydie ons heeft geleerd was naar een idee van Martien van Zuilen. Het was een klein project om te maken en in de juiste volgorde prima te doen en vooral erg gezellig omdat we veel tijd kregen om weer eens ouderwets bij te praten.

Verslag en foto’s
Willeke Paauwe

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...