29
sep

STUDIO TEXTIELFESTIVAL GAAT OP 1 OKTOBER OPEN

In mei en juni zag je al de eerste sporen van het Textielfestival in de Leidse Binnenstad verschijnen. En binnenkort is het dan echt zover: Studio Textielfestival opent op 1 oktober online en kan dan drie maanden lang gratis worden bezocht. Eindelijk kunnen we dan zien waar de leden van de zeven textielverenigingen en een grote groep textielkunstenaars zo lang aan hebben gewerkt!

Er zijn meer dan 150 video’s te bekijken over de wedstrijd, textielkunstexposities, projecten van verenigingen, ledenportretten, Museum Masterclasses en nog veel meer. En dat het iets bijzonders is mag blijken uit het feit dat het Fonds Cultuurparticipatie Studio Textielfestival genomineerd heeft voor de Gouden C, een prijs die werd toegekend aan een project dat naar mogelijkheden zocht in de moeilijke corona-tijd!

Het was net of iemand vast voorzichtig een tipje van de Corona-sluier had opgelicht. Begin juni waren toch nog enkele exposities van het Textielfestival in het echt te zien. De expositie van de Museum Masterclasses in de Hortus botanicus en Japanmuseum SieboldHuis bijvoorbeeld, de exposities ‘Beyond Borders’ in Galerie Zone, textielgroep Windkracht 10 in het SieboldHuis en ‘Rondom het Textielfestival’ in het Wevershuis. Gelukkig mochten de musea weer open. Het waren ideale omstandigheden om te gaan filmen. Exposities, wedstrijd, ledenportretten, kunstwerken van de verenigingen, resultaten van de ‘museumcollectie als inspiratiebron’, demonstraties en workshops, we zijn er de hele zomer mee bezig geweest om alles op video vast te leggen.

De verenigingen en Museum de Kantfabriek zijn aardig buiten hun comfortzone gegaan om al die films te maken. Het was nieuw voor iedereen, er is samenwerking gezocht met filmers en filmclubs en we zijn heel trots op wat die samenwerking heeft opgeleverd. Daarom is binnen STIDOC besloten om dit eerste Studio Textielfestival drie maanden lang open te houden zodat iedereen in alle rust kan genieten van al dat moois en ook nog eens terug kan komen.

Bij alle video’s ligt de focus op textielkunst, textieltechnieken en -experimenten. Alle technieken komen aan bod: vilten, weven, kantklossen, quilten, borduren etc. En geïnspireerd door zoveel moois? Dan kun je ook zelf aan de slag! De site www.studiotextielfestival.nl laat van 1 oktober 2021 tot 1 januari 2022 in een galerie-achtige setting, state-of-the-art textielkunst zien in al haar verschijningsvormen. Kijk mee, praat mee en doe mee, en vergeet ook niet om jouw favoriet in de wedstrijd te kiezen. In de maand november volgen er nog een paar leuke online lezingen!

In november komen er ook nog 3 online lezingen organiseren (deze zijn ook vrij toegankelijk!

  • 4 november Els de Baan over erfgoed
  • 11 november Sara Vrugt over haar nieuwe communityproject
  • 23 november Jessica den Hartog over toepassing van nieuwe materialen in textielkunst

Er kan gestemd worden op de wedstrijdinzendingen en de uitslag daarvan wordt in december bekend gemaakt.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...