26
sep

VEELZIJDE-G COLLECTIEF 🗓

van tot
Gepland Agenda Exposities

Expositie ‘Boek vol Zilverwerken’

Het VeelZijde-g Collectief viert haar 30-jarig jubileum met de bijzondere expositie “Boek vol Zilverwerken” van 26 september tot 22 november 2020 in het Kenniscentrum van het Nederlands Zilvermuseum. Het collectief dat bestaat uit vele textielkunstenaars uit het hele land heeft inmiddels al zo’n 22 keer bij verschillende musea en galeries geëxposeerd, elke keer met een ander thema. Een boek vol Zilverwerken is een knipoog naar Kortjakje en werd bedacht na een bezoek van de groep aan het Zilvermuseum in 2019. De gemaakte werkstukken/boekvormen zijn heel gevarieerd en bevatten ‘zilver’ in allerlei vormen. Bijzonder is dat er meermaals zilveren familiestukken in zijn verwerkt. Bij de expositie worden ook activiteiten georganiseerd. Er is en lezing (zaterdag 10 oktober), een workshop voor volwassenen (6 november)en een workshop voor kinderen (zaterdag 31 oktober). Zo kunnen bezoekers nader kennismaken met textielkunst en zilver(draad).

Het VeelZijde-g Collectief

Het landelijke collectief van textielkunstenaars startte in 1990 onder leiding van Iny Hummelink, docente en beeldend kunstenaar. In het begin lag het accent op het beschilderen van grote lappen zijde en het vervaardigen van kledingstukken, maar de groep ontwikkelde zich snel en men ging met andere (textiel)technieken aan de slag, zoals vilten, druktechnieken op stof, papier scheppen, werken met tyvek, zijdevezelpapier, polyestervlies en wateroplosbare stoffen. Steeds vaker werden er andersoortige werkstukken gemaakt: tassen, boekjes, niet-draagbare kleding en objecten. Na de eerste expositie in 1998 besloot de groep dat er een goede naam moest komen. Eenstemmig werd gekozen voor ‘het VeelZijde-g Collectief’, waarin zowel de connectie met zijde tot uitdrukking komt als de verscheidenheid van materiaalgebruik en textieltechnieken. De werkwijze van het VeelZijde-g Collectief is in de loop der jaren niet wezenlijk veranderd. De werkzame periode loopt van september tot april/mei. In die periode zijn er 6 – 8 ontmoetingen. Het jaarlijkse thema kan louter gaan om een onderwerp of een begrip, maar ook betrekking hebben op de vorm en de uitvoering van het eindwerkstuk. Ter inleiding op het thema begint het jaar meestal met een passende lezing of bezoek aan een museum of voorstelling.

De leden werken daarna ieder op hun eigen manier toe naar een eindproduct. Naast de al eerdergenoemde (textiel)technieken komen er steeds weer nieuwe materialen, ideeën en technieken naar voren, maar ook worden traditionele handwerktechnieken, zoals breien, haken, borduren herontdekt en op een nieuwe wijze toegepast. Het uitgangspunt is altijd ‘textiel’, maar daarnaast is er alle ruimte om andere (vervormbare) materialen toe te passen, bijvoorbeeld leer, plastic en andere kunststoffen, maar ook combinaties met harde materialen, zoals metaal, keramiek, hout en textiel.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...