Noord-Holland / Flevoland

Regioagenda 2019:

 

datum: 22 juni

thema:  te gast bij WOLUNIE

locatie: Schaapskooi Almere

Regiocoördinatoren:

Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe

Email: noho.regiovilt@gmail.com

Facebook: Vilt Kontakt Groep Noord-Holland en Flevoland

Regiodag Noord Holland en Flevoland op zaterdag 11 mei 2019
Op zaterdag 11 mei waren te gast in De Vermaning in Wormerveer. Dit was vroeger een kerk van de doopsgezinde gemeente was, nu is het een evenementenlocatie.
Tijdens het welkomstwoord van Mathilde vertelde zij onder andere over drie nieuwe leden in onze regio. Vervolgens hebben deze nieuwe leden, twee dames en een heer, zichzelf kort voorgesteld en mochten zij een gevilte bloem uitkiezen. De bloem werd bij hen opgespeld zodat zij te herkennen waren en wij allen wat naar hen konden omzien. Een speciaal welkom voor onze eerste man!!
De docent van de dag was Gerda Keereweer, bouwkundige van beroep. 
We gingen moleculen maken door middel van naaldvilten met kap merino en daarna natvilten. Gerda heeft ons een duidelijke en praktische uitleg gegeven waarna iedereen vol enthousiasme aan het prikken ging. Voor deze dag hadden we maar heel weinig wol (kap merino) nodig en dat is centraal ingekocht incl. naalden. Omdat Meervilt er niet meer is moesten we op zoek naar een ander Nederlands bedrijf voor de wol. Dat werd Vilt-o-rama in Zoetermeer. Het was een dag met veel prikken, praten en lachen. Ook een dag waarop je nieuwe contacten kon maken met andere vilters.
 Willeke en Ada hebben Gerda deze dag geassisteerd want er was een  grote opkomst voor deze dag van 30 personen.  
Veel te snel was de dag weer voorbij, we hebben onze gemaakte moleculen bij elkaar gelegd en ze van commentaar voorzien. 
Tot slot waren er een aantal die wat vertelde over hun TIP, TOP of FLOP. Johannes heeft ons versteld laten staan door zijn geprikte aap te showen 
Na nog enkele mededelingen van het bestuur ...........en natuurlijk een dankwoord en applaus voor Gerda was de dag tot een mooi einde gekomen.
Verslag: Ada Konijn


Foto’s: Willeke Paauwe

Regiodag Zaterdag 22 juni 2019

Op 22 juni ging de regio een designkussentje vilten op uitnodiging van de Wolunie.
De Schaapskooi ( de thuishaven van de Wolunie) in Almere-Haven was ons onderkomen deze dag.  Het is een prachtig  gebouw met daarin een ruimte om de schapen te stallen en een aantal vilttafels, kookketels om te verven, kaartmachines door trappers en fietskettingen aangedreven en ook een viltmachine door menskracht aangedreven, kortom het hele proces van schaap tot vilt is  daar aanwezig en te gebruiken. Tevens beschikken ze over een verftuin. De verfstoffen worden verkocht in het winkeltje in de schaapskooi. Er hing een hele serie met meekrap geverfde vilten met een grote variatie aan oranjes. Heel erg mooi.
 Brigit Huijbens, de ontwerper van het kussentje, heeft ons de fijne kneepjes van haar kussentje geleerd. Op verzoek van Brigit had iedereen twee voorviltjes van 50/50 cm en malletjes in de vorm van kleine driehoekjes gemaakt. De malletjes moesten in een strakke formatie tussen de twee viltjes gelegd worden en vastgemaakt. Daarna werd het geheel aan elkaar gevilt. Als de twee lagen aan elkaar gevilt waren, werden de malletjes eruit gehaald, door de lange zijde van de driehoek open te knippen.
Daarna de finishing vilttouch en het resultaat ............. een prachtig lapje met reliëf.
Thuis nog even met de naaimachine aan de slag om de achterzijde van het kussentje te maken.

Tekst: Mathilde Piekenrood
Foto’s: Brigit Huijbens en Taco Pauka

 

ViltKontaktGroep
de Nederlandse viltvereniging

websitebeheer

© 2016 Gerine Dubbeldam
 

Voorzitter: Marion Lappenschaar Mail Marion

Secretaris en PR: Ineke Buurman Mail Ineke

Ledenadministratie: Cathrien Zegel Mail Cathrien

Penningmeester:  Saskia Michels  Mail Penningmeester

Regio’s / Markten en Manifestaties:

Caroline Grootenboer Mail Caroline