19
okt

CLAUDY JONGSTRA 🗓

van tot
Gepland Agenda Exposities

Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat Jongstra haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. In de tentoonstelling Claudy Jongstra verbindt Museum De Lakenhal al deze facetten in een zintuiglijke ervaring.

NIEUW WERK

Speciaal voor Museum De Lakenhal maakte Jongstra nieuwe werken: NINE en Cosmic Cry die samen een installatie vormen. NINE is het grootste geweven werk dat Jongstra ooit maakte en stroomt als een aards landschap door de ruimte. Jongstra plaatst hiermee een kritische noot bij monocultuur en met zonnepanelen gevulde landschappen.

Ook Woven Skin (2018) is na een wereldtournee voor het eerst in Nederland te zien. Een nomadisch werk dat urgentie uitstraalt, een aanklacht tegen de uitputting van onze aarde. De vervilte lappen ogen als gevilde huiden en verwijzen naar het kwijtraken van onze bescherming.

NATUURLIJKE VERBINDING

Wol is de logische verbinding tussen het oeuvre van Claudy Jongstra en het wereldberoemde Leidse Laken. De kenmerkende diepe zwarte en blauwe kleuren van deze stoffen komen terug in NINE en Cosmic Cry. Jongstra gebruikt hiervoor pigmenten uit zelf geteelde indigo-, wede- en meekrapplanten. In het tweede deel van de tentoonstelling gaan de historische vaste collectie en de actuele werken van Jongstra in dialoog met elkaar. De Leidse textielgeschiedenis wordt verbonden met Jongstra’s eigen bronnen-, stalen- en materiaalonderzoek.

ZINTUIGLIJKE ERVARING

Zintuiglijk waarnemen is essentieel voor Jongstra. Door meer zintuigen te gebruiken, staan mensen open voor nieuwe ervaringen. De werken van Jongstra roepen door de textuur, de geur en de diepe, natuurlijke kleuren die zintuiglijkheid op. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Jongstra ook een geur, geïnspireerd op de nacht en de diepe blauwe en zwarte tinten.

INITIATIEVEN

Als onderdeel van Jongstra’s project Community Seed Bank for Colour, is er een samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden voor de ontwikkeling van gebiedseigen wede. De door Jongstra gekweekte wede wordt zo een Leidse afstammeling van haar gewas in Friesland. De planten zijn dit voorjaar ingezaaid en gebruikt als pigment voor de wol in de installaties. Het maakt de visie van Jongstra zichtbaar en tastbaar.

De tentoonstelling vormt ook de aftrap voor Jongstra’s project Extended Ground: een pamflet voor de herontdekking van ambacht en de verbinding tussen landbouw-, zorg – en onderwijsorganisaties.

Leave a Reply

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...