Een fantastisch festival georganiseerd door verenigingen aangesloten bij STIDOC

(Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum):

Tijdens het Textielfestival van woensdag 13 t/m zaterdag 16 mei 2020 in Leiden brengen wij samen met andere textielverenigingen onze ambachten onder de aandacht. De ViltKontaktGroep doet voor het eerst mee in de organisatie en we willen onszelf graag laten zien. Daar hebben wij jullie (onze leden) voor nodig.
Laten we met elkaar vilt op de kaart zetten!
De diverse initiatieven zijn te zien in de Pieterskerk en aan alle initiatieven kan jij nog meedoen.
Hierbij nodigen wij jullie uit.
1.    Kunstenaarsproject


2.    Ledenexpositie


3.    Landelijk project VKG


4.    Landelijk project MerkWaardig


5.    Wedstrijd
Uitgebreide informatie is te lezen in deze nieuwsbrief link

Landelijk project VKG
Elke vereniging heeft een eigen plek van 3x3x3 meter voor een groepswerk.
Wij willen iedereen de gelegenheid geven om bij te dragen aan ons verenigingskunstwerk. 
Hoe gaan we hiermee aan de slag?
De regio coördinatoren organiseren een regiodag met dit project als thema. Maar je kan thuis zelf ook al aan de slag of in een groepje samen met anderen. Kontakt vinden we als vereniging belangrijk en daarom vinden wij het leuk dat we ook bij elkaar een kijkje kunnen nemen. Het is leuk om ook zelf dag(en) te organiseren om met elkaar aan dit thema te werken. Gezellig, elkaar inspireren en ontmoeten. Samen vilten aan fantastische kunstwerken!
 VILT-KONTAKT-GROEP
 Doen jullie mee?

Ansichtkaarten

De ‘ansichtkaart’ is een lapje in een van de volgende drie formaten: 5 x 5 cm, 5 x 10 cm of 10 x 15 cm. Belangrijk is dat het netjes is afgewerkt met bijvoorbeeld vilt, of een neutraal lapje stof aan de achterzijde of het kaartje heeft aan twee kanten een afbeelding. Leden van de verschillende verenigingen leveren lapjes in ‘hun’ techniek in. De verenigingen zijn verbonden in de drie verenigingsthema’s: Bagage, Denkend aan thuis of Over Grenzen.

 

Ook moet de kaart van textiel zijn en de vaste formaten van de ansichtkaarten hebben(van standaard kaart tot kattebelletje, te weten: 5 x 5 cm, 5 x 10 cm of 10 x 15 cm).  Je bent vrij in kleurkeuze en natuurlijk de (combinatie van) textiele technieken. We gaan de lapjes samenvoegen tot een groot kunstwerk.

Je kunt een of meerdere textielkaarten inleveren tijdens evenementen waar het Quiltersgilde aanwezig is, of uiterlijk voor 1 februari 2020 opsturen naar

Quiltersgilde
Gildenstraat 3
3861 RG  Nijkerk

Uiterste datum inleveren van kunstwerken

voor het Landelijk project VKG:
Is tijdens de Landelijke dag van de ViltKontaktGroep op 18 april 2020. Eerdere momenten zoals bepaalde overleggen zijn mogelijk, mail Caroline voor meer informatie.
 

Kunstwerk in elkaar zetten voor het festival:
Ongeveer rond 24 t/m 27 april en 1 t/m 4 mei 2020. Te zijner tijd horen jullie meer.

Het Ontwerp Landelijk project VKG

Het vlak is 3x3x3 meter. Het overkoepelende thema is ‘op reis’ en wat nemen we mee op reis? Inderdaad een koffer waar van alles in en uit kan puilen. De eerste BH en slip hebben we al gesignaleerd! Om de koffers rangschikken we op kleur of thema op houten paaltjes jullie gemaakte vilten creaties. Aangezien we ook 3 meter de hoogte in kunnen hangen we ook gemaakte onderdelen in de lucht. Herinneringsteksten borduren op stukken vilt of anders. De vloer dekken we af met vilten tapijten en hiermee creëren we een bodem voor het kunstwerk. Er zijn vast mensen die vilten tapijten in huis hebben die we mogen lenen. Alles kan en mag als het maar past binnen de thema’s:
Over grenzen


Denkend aan thuis


Bagage

 

Kijk ook eens voor inspiratie op de website : www.textielfestival.nl

 

In de koffer(s) wordt een computer verwerkt waarop beeldmateriaal te zien is van details van diverse kunstwerken, wie weet een detail van jouw werk? Het grote kunstwerk wordt een zoekplaatje waardoor mensen aandachtig kijken naar wat jullie zoal meegemaakt hebben op jullie reizen. We kunnen werkprocessen en verhalen van belevenissen laten zien.

Jullie horen later meer over hoe wij dit willen uitvoeren.

In april / mei 2020 maken we met een groepje het groepskunstwerk tot één geheel.

ViltKontaktGroep
de Nederlandse viltvereniging

websitebeheer

© 2016 Gerine Dubbeldam
 

Voorzitter: Marion Lappenschaar Mail Marion

Secretaris en PR: Ineke Buurman Mail Ineke

Ledenadministratie: Cathrien Zegel Mail Cathrien

Penningmeester:  Saskia Michels  Mail Penningmeester

Regio’s / Markten en Manifestaties:

Caroline Grootenboer Mail Caroline